ASSOCIACIÓ CERCLE EURAM DE L'EMPORDÀ

diumenge, 6 de març del 2011

Transeconomia

El Cercle Euram de l’Empordà, a poc espai, hem participat en dues trobades per a estudiar la viabilitat d’endegar una Agrupació Europea d’Interès Econòmic (AEIE), amb seu a la capital de l’Alt Empordà. Aquesta entitat, basada en la figura jurídica francesa del Groupement d’intérêt économique, està contemplada en el Dret comunitai amb la finalitat de facilitar i promoure la cooperació de caire transfronter i, en el projecte que estudiem tindria com a marc territorial específic la nostra comarca empordanesa i el Departament dels Pirineus Orientals de la Catalunya Nord, dins l’ambit d’actuació de l’Eurodistricte de l’Espai Català transfronterer.

La primera trobada va ser la reunió que, el dilluns 8 de novembre, vam mantenir a la seu d’Euram amb Joan Antoni Bertran, el regidor de Relacions transfrotereres de l‘Ajuntament de Figueres. A l’hora d’estudiar la possibilitat de constituir a casa nostra una AEIE, en Miquel Planas, el cap del Departament d’Estadística de l’Ajuntament Figuerenc, va exposar l’experiència reeixida del BIHARTEAN, que és una AEIE, fruit de la col·laboració de les cambres de comerç de Guipúscoa i de Baiona al País Basc francès. El nom de BIHARTEAN respon a un joc de paraules de caire simbòlic que es pot traduir com “un futur en comú”, ja que “BI” indica “dos”, “BIHAR” significa “demà” i “ARTEAN” designa la preposició “entre”. BIHARTEAN s’ha constituït per desenvolupar el potencial econòmic de les empreses ubicades a una i altra banda del País Basc, amb l’objectiu de promoure i coordinar els projectes transfronterers d’ambdues cambres de comerç i d’actuar d’interfície compartida dels sectors econòmics que volen desenvolupar-se en clau transfronterera i presentar una oferta comuna a l’hora de projectar-se en els mercats internacionals. Per a dur a terme aquesta fita el BIHARTEAN actua com a “lobbying” al servei de les empreses transfronteres mitjançant una política de màrketing territorial.

La segona trobada fou la reunió que el dijous 11 de novembre, la diada de Sant Martí el Patró de Perpinyà, van mantenir a l’Ajuntament de Figueres amb els responsables de l’Euroinstitut Català Transfronterer (EICT), coliderat per la Universitat de Perpinyà Via Domícia (UPVD), com a cap de fila, i la Universitat de Girona (UdG), i que compta amb el suport de Consell General dels Pirineus Orientals i de la Generalitat de Catalunya, en el marc de l’Eurodistricte de l’Espai Català Transfronterer. Dins l’ampi ventall d’iniciatives de cooperació en l’àmbit transfronterer relacionades amb Figueres que es van plantejar en la reunió, es va acordà encarregar l’estudi per a desenvolupar una AEIE amb seu a la capital Empordanesa que tingi com a marc territorial els territoris situats al nord i al sud de la frontera estatal i com a punt de referència l’esmentat BIHARTEAN pel que fa a les fites i a l’àmbit d’actuació.

El Cercle Euram de l’Empordà veu de bon ull aquesta inciativa de l’Ajuntament figuerenc ja que coïncideix plenament amb la nostra vocació d’ajudar a desenvolupar la cooperació transeconòmica més enllà de la frontera estatal encara vigent ja que, com BIHARTEAN, també pensem que tenim un futur en comú.

Maryse Olivé
Vicepresidenta Primera i Secretària del Cercle Euram de l’Empordà.